dimecres, 2 de març del 2016

40 aniversari de la mort de JG Rodrigo Knafo


Ni oblit ni perdó. Justícia i reparació
 
Un cop mort el dictador, l'any 1976 van tenir lloc nombroses accions reivindicatives a diferents ciutats de l'estat espanyol. El 3 de març van ser assassinats a Vitòria-Gasteiz 5 treballadors mentre es realitzava una assemblea multitudinària a l'església de Sant francesc, situada al barri obrer de Zaramaga. La Policia Nacional va llençar gasos dins de l'església repleta de treballadors i els va disparar quan anaven sortint.

Per aquell temps, es construïa a Tarragona el Complex Petroquímic del Morell-La Pobla, conegut com la Refineria, i allà també es respiraven aires reivindicatius. Les morts de Vitòria fan que els treballadores es reuneixin en assemblea, per mostrar la seva solidaritat. Es decideix, el dia 5 de març de 1976, realitzar una marxa des de la Refineria fins a Tarragona amb el lema: "Vitoria, hermanos, nosotros no olvidamos". La violenta repressió policial va impossibilitar l'accés al centre de la ciutat. A l'alçada de la Rambla Nova, Juan Gabriel Rodrigo Knafo va tractar de refugiar-se de la càrrega a l'edifici situat al número 7 del carrer Unió. Va entrar a l'escala perseguit per dos policies nacionals. Els tres van accedir al terrat i Juan Gabriel Rodrigo va caure al buit i va morir, sense que mai s'hagi aclarit què va succeir ni hagi hagut un reconeixement dels fets.

Els familiars de Juan Gabriel Rodrigo Knafo, amb la col·laboració de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau i del Fòrum de Tarragona per la Memòria, convoquen actes en homenatge al jove i exigint justícia i reparació. 

Dissabte, 5 de març. 18 a 21 h
Cooperativa Obrera Tarraconense (c/ Fortuny, 23 43001 Tarragona)

   18 h Roda de premsa
   19 h Projecció d'un documental sobre els fets de Vitòria de 1976
   19.30 h Taula rodona amb membres de l'Asociación 3 de marzo de 1976, "Martxoak 3 Elkartea", familiars de Juan Gabriel i membres del Fòrum de Tarragona per la Memòria.

Diumenge, 6 de març. 12 h
Paraules per la Pau (plaça de la Font de Tarragona)

Commemoració de la mort de Juan Gabriel amb la intervenció del professor David Ballester (Universitat  Autònoma de Barcelona) i els cantautors Kike Ubieto i Sergi Danti (Brigada Intergeneracional).

Per acabar, es farà una ofrena de flors al número 7 del carrer Unió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada