diumenge, 6 de desembre del 2015

Ave, Caesar. Morituri te saludant

Amadeo López i Rebeca Tomás

Ja n'hi ha prou! Hem vist el cartell i les grandioses pancartes que ens animen a celebrar el 15è aniversari de la declaració, per part de la UNESCO, de Patrimoni de la Humanitat del conjunt arqueològic de la Tàrraco romana. Si la composició artística del cartell (color, estil, tècnica, creativitat...) no és cap meravella, una vegada més les imatges escollides són d'enaltiment de la violència i del "panem et circenses". Pensem que alguna cosa més caldrà destacar de les activitats dels romans per aquestes terres! Patrimoni arquitectònic, cultural, religiós, gastronòmic...

Si l'ètica es manifesta a través de l'estètica, com diuen, quina ètica ens volen fer arribar els dissenyadors del cartell (Simbolic.cat) i els professionals i polítics que han donat el vistiplau a la seva publicació i difusió (en l'acte de presentació reconeixem al Sr. Ballesteros, alcalde, Sra. Floria, 5a tinenta d'alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes, Sr. Saritjol, director de Tàrraco Viva)? El que veiem és un gladiador en actitud victoriosa i un amfiteatre ple de persones contemplant més gladiadors, és a dir, imatges que exalten la competició, el combat armat, la lluita a mort entre humans, el tractament de les persones i de la seva vida com a entreteniment i diversió, de la glorificació de la superioritat d'uns humans sobre d'altres, de la perpetuació de les classes socials i l'esclavatge.

I aquesta estètica la podeu trobar i veure per molts indrets de Tarragona: Oficina de Turisme (C/ Major), a la Plaça del Pallol, a l'antic mercat de la Plaça del Fòrum, al plànol turístic de la ciutat... Tants diners invertits en la promoció de la ciutat i aquesta és la imatge de Tàrraco que volem mostrar al món i a les persones que ens visiten; nosaltres ens avergonyim d'ella. Creiem que tenim molt de patrimoni a mostrar i compartir, per a no caure en sang i fetge (militars i gladiadors).

Per últim, us animem a arrencar aquest cartell allà on el veieu i llençar-lo a la paperera (les pancartes ens les haurem d'empassar).

Ave, Caesar, morituri te salutant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada