divendres, 21 de març del 2014

10 raons per dir NO ALS VAIXELLS DE GUERRA AL PORT DE TARRAGONA

Es torna a parlar de la possibilitat que el port de Tarragona esdevingui base d’aprovisionament dels bucs de la VI flota dels EUA, i això no és nou. El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu i Figueras, ha fet gestions, a instàncies d’una empresa consignatària especialitzada en l’assistència i aprovisionament de vaixells militars, davant del Ministeri de Defensa i també amb l’Agregat Naval de l’ambaixada nord-americana, amb la finalitat de traslladar l’interès del port per acollir vaixells militars d’Estats Units, inclosos els de propulsió nuclear. Per això, des de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, abans i ara, mostrem el nostre rebuig a l’arribada d’aquests vaixells i convidem a la ciutadania a oposar-s’hi, al·legant, entre d’altres, aquestes raons:

  1. Volem una Mediterrània, espai mil·lenari de cruïlla i encontre cultural, en pau, sense vaixells de guerra a les seves aigües. No compartim els valors de l’enfrontament, la violència, l’obediència i disciplina cegues, la jerarquització, l’exaltació de l’odi i la por, consubstancials a la cultura militar.
  2. El port de Tarragona és una instal·lació civil i no militar. Als països de l’OTAN, i a l’estat espanyol en particular i malauradament, hi ha ports exclusivament militars (ex.: Cartagena, Ferrol i Rota) que compten amb la infraestructura específica per realitzar aquesta activitat.
  3. La VI flota dels EUA no és garantia de pau. La Pau no s’imposa, i menys per la força, la Pau es construeix mitjançant la resolució no violenta dels conflictes, l’educació, el respecte, la justícia, la igualtat, la solidaritat, la responsabilitat, la cultura, la dignitat... La via armada no resol els conflictes. Ni les armes ni els militars no defensen la Pau.
  4. En el Conveni entre el Regne d’Espanya i els Estats Units d’Amèrica sobre cooperació per a la Defensa s’especifica:
Que podran fer escala vaixells amb propulsió nuclear.
Que s’atorgaran les autoritzacions sense sol·licitar informació sobre el tipus d’armes a bord dels vaixells.
  1. L’ajuda humanitària no és la funció dels exèrcits ni la tasca per a la qual han estat preparats. Els exèrcits mai no actuen sota els principis de l’ajuda humanitària (imparcialitat, independència i neutralitat), que ni els poden respectar ni els poden garantir.
  2. La nostra vida no pot ser militaritzada ni per la presència de militats al carrer, als locals d’oci, a les botigues... ni com a conseqüència de l’ús de les instal·lacions del Camp de Tarragona (port, trens, aeroport...) com a base d’operacions o maniobres, com ja ha succeït.
  3. Tarragona, l’any 2003, es va declarar "Ciutat Contra la Guerra". S’hi va fer la manifestació més gran de la història de la ciutat i, en consulta popular, el 95% de les 10.000 persones que van participar s’hi van expressar clarament en contra dels vaixells de guerra al port de la ciutat.
  4. Amb l’excusa de la crisi, ens volen fer creure en els suposats beneficis econòmics que comporta l’arribada d’aquestes màquines de matar i els seus tripulants a la ciutat. Pensem que aquests beneficis no són tants, ni reverteixen en la població.
  5. L’educació i la cultura són les millors inversions per a una ciutat econòmicament pròspera, ecològicament sostenible i socialment avançada.
10.     Aquests vaixells no són un espectacle. Realment, hi ha coses millors per veure.

Amb la informació apareguda al mitjans de comunicació sobre la intenció del port de Tarragona d'acollir vaixells militars americans, inclosos els de propulsió nuclear, hem retrocedit 16 anys en el temps.

Si l’any 1997 Joan Miquel Nadal i Lluís Badia, en aquell moment alcalde de la ciutat i President de l'Autoritat Portuària, respectivament, van liderar una campanya que va incloure gestions amb autoritats militars a Washington i a Madrid perquè Tarragona esdevingués seu logística dels vaixells de la VIa Flota dels EUA, ara és Josep Andreu i Figueras, militant del mateix partit que els anteriors –Convergència Democràtica de Catalunya- qui, a instàncies d’una empresa consignatària especialitzada en l’assistència i aprovisionament de vaixells militars d’Estats Units, està treballant perquè el port pugui acollir aquests vaixells, inclosos els de propulsió nuclear.

Els arguments per impulsar la campanya es van basar, igual que ara, en suposats beneficis econòmics per a la ciutat que mai es van complir. Posteriorment, igual que ara, els arguments van donar pas a d'altres que ens presentaren els vaixells de guerra com a garants de suposades operacions "humanitàries". Mentre des de l’equip de govern de la ciutat fan referència a "obligacions derivades de convenis bilaterals entre estats".

Abans, igual que ara, els arguments esmentats es van barrejar amb comèdies propagandístiques sobre voluntariosos marins que fan tasques socials. L'experiència dramàtica de pobles com l'iraquià i l'afganès -convertits en víctimes de "danys col·laterals"- mostra la crua realitat i fa caure la disfressa: els vaixells de guerra i els seus tripulants no són més que eines de matar. Les escales que van fer i faran les embarcacions estan considerades de rutina, utilitzant els serveis portuaris per aprovisionament i per fer les reparacions que consideren adients, apart d'operacions més opaques que, clar està, no transcendeixen.

La presència dels vaixells de la VI Flota dels EUA i de l'OTAN no ens agrada pel que suposa de militarització de la ciutat; per la inexistència de control sobre el seu tipus d’armament i amb la possibilitat que alguns siguin de propulsió nuclear, per la nostra disposició a viure sense la protecció de les armes, perquè no creiem en la força per a vèncer sinó més aviat en el diàleg per a convèncer, i per la manca d'informació i el secretisme inherents a la lògica militar que, a més, comporta riscos importants per a la població. Pensem que la Pau i la seguretat de les nostres famílies, amistats i conciutadans són massa importants per deixar-les en mans de polítics que sovint només es preocupen d'aconseguir quotes de poder per posar-les al servei dels seus interessos personals o de grup.


Ara, com fa 16 anys, seguim dient ben fort FORA VAIXELLS DE GUERRA DEL PORT DE TARRAGONA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada